Na celozrnnú bábovku potrebujete:
- 4ks vaječný žĺtok
- 4ks vaječný bielok
- 200g celozrnná špaldová múka
- 200g kokosový cukor (med)
- 2PL kokosový olej alebo slnečnicový
- 1/2dl slnečnicový olej
- 1dl voda izbovej teploty
- 1balíček kypriaci prášok do pečiva
- 1ČL mletá vanilka
- 1hrsť hrozienka
- 50g kvalitná horká čokoláda
- 1 hrsť vlašské orechy
- citrónová kôra
Vyšľaháme žĺtka, hroznový cukor (alebo 200g medu) a vanilku. Do vyšľahaných žĺtok pridáme kokosový a slnečnicový olej a vlažnú vodu. Pridáme vopred namočené hrozienka vo vode, rozdrvenú čokoládu a nahrubo posekané orechy. Orechy môžu byť aj mandle, robím obe varianty, ale vlašské sú lepšie. Premiešame. Bielka si samostatne vyšľaháme do tuha. Do žĺtkovej zmesi si postupne pridávame múku s kypriacim práškom, trochou citronovej kôry a vyšľahanými bielkami. Miešame zľahka. Zmes postupne lejeme do vymastenej a vysypanej formy na bábovku. Pečieme vo vyhriatej rúre na 190 st. asi 40 min. U nás sa podáva poliata ďatľovým sirupom a nakrájanými banánmi, no nestihla som to ani odfotiť.