Na ovsenú maškrtu potrebujete:
- 300g ovsené vločky
- 1PL ľanové semienka
- 3PL med
- 200g sušené ovocie nesírené
- 100g slnečnicové semienka
Sušené ovocie rôzneho druhu nakrájame na drobné kúsky. Naša naj kombinácia je sušené slivky a marhule. Vločky si namočíme do vody, ale nie aby plávali, len aby ich voda zakryla. Po pár minutách, ak ste dali veľa vody, vločky vyžmýkame. Pridáme nakrájané sušené ovocie, slnečnicové semienka, med a ľanové semienka, ktoré sme si predtým zohriali vo vode, až kým nevznikne lepkavá hmota. Lepkavú zmes z ľanových semienok používam miesto vajíčok. Ak si na to netrúfate použite 2 vajíčka. Všetko spolu premiešame, vznikne nám zmes. Zo zmesi vytvarujeme sušienky a poukladáme na plech s papierom na pečenie. Pečieme na 180 stupňov, kým nezhnednú.