Makový závin s jabĺčkami

Suroviny na vláčny makový závin

  • 250 g maslo
  • 420 g hladká múka
  • 160 ml vlažné mlieko
  • štipka soli

Plnka

  • 1 kg strúhaných jabĺk (1kg v neošúpanom stave)
  • 200 g cukor
  • 3 škoricový alebo vanilkový cukor
  • 250 g mletého maku
  • 100 g mletých vlašských orechov
  • 120 g roztopeného masla
  • Trošku opraženej strúhanky
  • citrónovú šťavu

Príprava cesta: Suroviny na cesto jednoducho zmiešame a vypracujeme na cesto. Zakryjeme fóliou a odložíme do chladničky na dve hodiny. Pripravíme si plnky, ktoré budeme vrstviť: Cukor zmiešame so škoricovým cukrom. Jablká nastrúhame na jemnom strúhadle. Mak si pomelieme. Strúhanku jemne opražíme na panvici nasucho. Maslo si dáme roztopiť. Cesto rozdelíme na 4 časti. Každé rozvaľkáme a vrstvíme plnky:

  1. Potrieme roztopeným maslom.
  2. Jemne posypeme strúhankou a orechami.
  3. Navrstvíme najemno nastrúhané jablká.
  4. Posypeme cukrom a pokvapkáme citrónovou šťavou.
  5. Dáme mak, a opäť posypeme cukrom.
  6. Závin zavinieme pomocou papiera na pečenie.

A takto všetky 4 záviny. Zdá sa to zložité, ale určite to stojí za to. Závin potrieme maslom a dáme piecť do vyhriatej rúry na 200 °C 40 minút. Po upečení môžete posypať práškovým cukrom. My sme ho doma nemali takže sme neposypali, no vôbec to tomu nechýbalo.