Suroviny na vláčny makový závin
- 250 g maslo
- 420 g hladká múka
- 160 ml vlažné mlieko
- štipka soli
Plnka
- 1 kg strúhaných jabĺk (1kg v neošúpanom stave)
- 200 g cukor
- 3 škoricový alebo vanilkový cukor
- 250 g mletého maku
- 100 g mletých vlašských orechov
- 120 g roztopeného masla
- Trošku opraženej strúhanky
- citrónovú šťavu
Príprava cesta: Suroviny na cesto jednoducho zmiešame a vypracujeme na cesto. Zakryjeme fóliou a odložíme do chladničky na dve hodiny. Pripravíme si plnky, ktoré budeme vrstviť: Cukor zmiešame so škoricovým cukrom. Jablká nastrúhame na jemnom strúhadle. Mak si pomelieme. Strúhanku jemne opražíme na panvici nasucho. Maslo si dáme roztopiť. Cesto rozdelíme na 4 časti. Každé rozvaľkáme a vrstvíme plnky:
- Potrieme roztopeným maslom.
- Jemne posypeme strúhankou a orechami.
- Navrstvíme najemno nastrúhané jablká.
- Posypeme cukrom a pokvapkáme citrónovou šťavou.
- Dáme mak, a opäť posypeme cukrom.
- Závin zavinieme pomocou papiera na pečenie.
A takto všetky 4 záviny. Zdá sa to zložité, ale určite to stojí za to. Závin potrieme maslom a dáme piecť do vyhriatej rúry na 200 °C 40 minút. Po upečení môžete posypať práškovým cukrom. My sme ho doma nemali takže sme neposypali, no vôbec to tomu nechýbalo.