Domáca čokoládová granola na chrumkanie

Granola sú vlastne chrumkavé cereálie do jogurtu, či mlieka. Bežne ich vidíte v obchodoch. No domácej granole sa to nevyrovná. Deti ich vyjedajú aj len tak suché. Tiež je skvelá na raňajky na dobre naštartovanie dňa. Najmä, keď sa stáva, že u nás nie je pečivo.  

  • 3 šálky ovsené vločky alebo mix iných (použila som 2 šálky ovsené, 1 šálku mix pohankové, špaldové...)
  • 2 šálky orechy a semienka (použila som 1 šálku lúpané mandle, 1 šálku mix tekvicové semienka, píniové oriešky, kešu, rozdrvené ľanové semienka, slnečnicové semienka)
  • 100g horká čokoláda
  • 1/2 šálky javorový sirup s datľovým (môžete použiť iné napr. med, kokosový cukor, sladenku...)
  • štipka soli
  • 1/2 šálky kokosového oleja v tekutom stave alebo prepustené maslo
  • 1 PL kakao
  • 1 PL škorica
  • 1 ks rozšľahaný bielok vidličkou

  Oriešky a čokoládu si rozdrvte v nejakom sekáčiku alebo nožom. V miske zmiešame vločky, orechy, semienka, čokoládu, kakao, škoricu, štipku soli.   Ja používam okrúhly plech delimano, takže tam nedávam už papier na pečenie. Ak dáte klasický plech doporučujem vystlať papierom na pečenie. Predhrejte rúru na 150 stupňov.   Suché suroviny vysypte na plech. K suchým surovinám pridáme ½ šálky sladidla, ktoré ste si zvolili a kokosový olej (mal by byť tekutý trošku ho zohrajte) a premiešajte.   V miske rozšľahajte vaječný bielok a pridajte do granoly. Jemne premiešajte a vložte do rúry na asi 30 minút. Sem tam premiešajte nech je dobre opečená z každej strany.   Po upečení nechajte vychladnúť. Uskladníte do sklenených nádob.   U nás sa to vyjedá len tak na chrumkanie, s mliekom alebo bielym jogurtom.